De aanloop naar de eerste editie van Wanderlöss was lang en vol omwegen, maar het doel is bereikt: de popculturele processie door het Limburgse Heuvelland kende een fantastische eerste editie.

Circa zeshonderd bezoekers werden op de mooiste plekken rondom Gulpen-Wittem verrast door en vergast op beeldende kunsten, literatuur en de meest diverse muziek van onder meer Spinvis, The Mauskovic Dance Band, de Britse branieschoppers van THE GOA EXPRESS en Pink Oculus, die voor het eerst te horen was met haar nieuwe band.

Namens het organiserend comité stelt Paul Nederveen alias DJ St. Paul: “Toen Spinvis in de kloosterbibliotheek het nummer Stefan en Lisette opdroeg aan onze backstage host ‘de beste Lisette’ kon ik voor het eerst door alle spanning heen kijken naar het sprookje voor de schermen. Betrokken artiesten en bezoekers in vervoering. Meer kun je je als debuterend organisator niet wensen.”

Tachtig procent van de bezoekers gaf achteraf aan zeker terug te willen komen. Met naast het programma de verschillende locaties als meest geprezen attracties. Om die blijvende indruk kracht bij te zetten, heeft Wanderlöss duurzame sporen nagelaten middels een boek van schrijver AHJ Dautzenberg (Een wandeling in Mei), een bijbehorende sonische expeditie en de murals van opstandige dieren door kunstenaar Jaap Scheeren. Het spoor aan lege blikken bier van het gemeenschapshuis in Partij tot aan het hotel van THE GOA EXPRESS hebben we bij nader inzien toch maar netjes gewist.

Het festival kon zich geen beter debuut wensen en heeft de veters alvast gestrikt voor een onvermijdelijk vervolg in 2022!

Foto’s door Alexander Dohmen