Skip to main content
Literatuur

Literatuur in de Limburgse heuvels

Naast het muziek- en kunstprogramma komt ook de literaire veelvraat op Wanderlöss 2021 aan zijn trekken. Al wandelend via bands in kloosters naar dichters in boswachterstoelen, zou je kunnen zeggen. Samen met Tilt presenteren we op 2 en 3 oktober een mooi letterkundig programma.

Hanneke Hendrix
Hanneke Hendrix (1980) is schrijver, podcast- en hoorspelmaker. Ze maakt al een decennium hoorspelen, waaronder de luisterhit ‘Wraak’: ’s Neerlands eerste 380˚ vormgegeven audioserie die al een jaar de best beluisterde fictieserie van Nederland is. Ook maakt ze non-fictie podcasts, waaronder de succesvolle keukentafelpodcast ‘Ik ken iemand die’. Bij uitgeverij Das Mag schrijft ze aan haar vierde roman.

Nicole Kaandorp
Nicole Kaandorp (1997) schrijft verhalen, die onder andere verschenen in de Volkskrant, de NRC, de tweede Sampler van uitgeverij Das Mag, en op het podium van ‘Mensen Zeggen Dingen’. Ze stond in 2018 op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs met een essay over polyamorie, en won in 2019 de Lowlands Schrijfwedstrijd met het verhaal ‘Linnen’, waarin een stel speelt dat ze elkaar niet kennen. Naast het schrijven is Nicole de helft van muziekduo ‘Kopje Onder’ en maakt ze literaire programma’s.

Boekpresentatie Een wandeling in Mei
In mei verbleef AHJ Dautzenberg (1967) op uitnodiging van Wanderlöss een week in een vakantiehuisje in Beutenaken, in het hart van het Gulpdal. De weerslag van zijn wandelingen door het landschap ten zuiden van Gulpen besloot hij te verbeelden op twee manieren. Het resultaat, een gedicht en een sonische expeditie, zijn zo geconstrueerd dat de lees- en luistertijd samen oplopen. Gezamenlijk vormen ze een kleine odyssee: een wandeling door de natuur en door de geest.

A.H.J. Dautzenberg was in mei dit jaar writer in residence in opdracht van Tilt en festival Wanderlöss. Dit voorjaar wandelde hij een week lang door het landschap van Limburg dat hij zo goed kent uit zijn jeugd. Hij raakte opnieuw onder de indruk van de symfonie van kleuren en klanken, en besloot om zelf een wandeltocht uit te zetten.Gedurende de route maakte Dautzenberg audio- en beeldopnames die de geluiden en beelden uit de omgeving vastleggen. Deze vormen de basis van de podcast die hij maakte samen met Rob Moonen: een prachtige begeleiding van de route en het boek ‘Een wandeling in Mei’.

Gerbrand Bakker
Gerbrand Bakker (1962) is neerlandicus, schaatsinstructeur, gediplomeerd hovenier, ondertitelvertaler, schrijver en columnist. Hij debuteerde in 1999 met de jeugdroman ‘Perenbomen bloeien wit’. Zijn doorbraak kwam met ‘Boven is het stil’ (2006). De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op autobiografisch werk, zoals de prive-domein uitgaven ‘Jasper en zijn knecht’, ‘Knecht, alleen’ en het wandelboekje ‘De 3 bestaat niet’.

AHJ Dautzenberg
A.H.J. Dautzenberg (1967) debuteerde in 2010 met de verhalenbundel ‘Vogels met zwarte poten kun je niet vreten’. Het online tijdschrift Neerlandistiek riep begin dit jaar de titel uit tot de beste van de afgelopen vijf eeuwen. Dautzenberg schreef in rap tempo aan een oeuvre dat bestaat uit verhalen, romans, gedichten, brieven, essays en toneelstukken. Zijn werk werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. In 2016 won hij de Impact Award voor de armoedeglossy ‘Quiet 500’. Eind 2020 verscheen bij Pluim de roman ‘Aslast’.

Merlijn Huntjens
Merlijn Huntjens (1991) schrijft poëzie. In 2016, 2017 en 2018 stond hij in de finale van het NK Poetry Slam. Merlijn portretteert in zijn poëzie gewone mensen in ogenschijnlijk gewone situaties. Stiekem is de wereld bijzonder, magisch en vooral eeuwig maar dat hebben de personages in de gedichten niet door. Merlijns werk verscheen onlangs online op de Revisor en Tijdschrift Ei, en gedrukt in Kluger Hans. Hij is letterenconsulent bij de provinciale cultuurinstelling Huis voor de Kunsten Limburg en bedenker van de internationale poetry slam Borderlines in de Euregio Maas-Rijn.