Skip to main content
LiteratuurNieuws

AHJ Dautzenberg: Writer in wandering

Wandelen over het scherpst van de snede, langs rake kunst, literatuur en muziek. In samenwerking met Tilt is schrijver AHJ Dautzenberg, na zijn eerdere wandelsprookjes, terug bij Wanderlöss. Uitgerust met wandelschoenen, geluidsapparatuur en een pen trekt hij als writer-in-wandering een week door het Gulpdal. Gedurende de route maakt hij audio- en beeldopnames die de geluiden en beelden uit de omgeving vastleggen. Dit zal de basis zijn om de wandeling te beschrijven. Een ik-loze literaire tekst die uitnodigt tot introspectie en reflectie. De luie lezer kan de tekst thuis lezen en beluisteren, de sportieveling kan aan de slag: in het boekje komt een gedetailleerde wandelkaart en het geheel wordt in samenwerking met Rob Moonen van een podcast voorzien. Alles met het gedicht Mei van Herman Gorter in het achterhoofd.

Tilt en Wanderlöss
Tilt levert een waardevolle literaire bijdrage aan de programmering van Wanderlöss. Tilt laat verhalen leven, en waar kan dat beter dan op plekken die zoveel in ons losmaken? De heuvels van Zuid-Limburg spreken tot onze fantasie, de plekken die de manifestatie bezoekt zijn omringd door verhalen en herinneringen. Door te zoeken naar de perfecte combinatie van plek, auteur, muzikant, kunstenaar en publiek, kunnen deze verhalen hun weg naar de beleving van een breed publiek vinden. Een schrijver verzet misschien geen bergen, maar laat ons wel zien wat er achter de heuvels ligt.

Tilt heeft een lange geschiedenis van het plaatsen van een writer in residence in een stedelijke of landelijke plek. Na een aantal succesvolle jaren van writers in residence in Tilburg en op Tilt Festival breidde het residentie programma uit naar andere Brabantse festivals, het Henriette Roland Holst Huis in Zundert en naar Brabantse ondernemers, waar schrijvers enige tijd embedded konden werken aan een nieuw verhaal.

De aanloop?
De wandelingen onder de noemer de Aanloop hadden het voorwerk en het warmlopen moeten zijn voor een groter festival richting een groter festival, komend najaar. Helaas kwamen ook deze edities door de coronacrisis te vervallen. De hoop is dat de uitkomsten tijdens de uitgestelde Aanloop al kunnen worden voorgeproefd en dat de volledige presentatie en publicatie kan plaats vinden tijdens het Wanderlöss festival najaar 2021.

Lees meer via de Limburger